Kvartalets medlem Nr 3 2016 Christer Skönnerud

Kvartalets medlem Nr 3 2016 Christer Skönnerud
24 oktober, 2016 Karin Enberg

Kvartalets medlem: Christer Skönnerud – Bergentreprenören som ser de stora möjligheterna i de små jobben!

Idag har jag fått glädjen att besöka en av våra medlemmar i Stockholmsområdet. En hårt arbetande entreprenör som båda haft motgång och framgång i sitt liv. 

Jag kan inte låta bli att bli imponerad av all den positiva energi och glädje som jag mött idag. Jag vill presentera kvartalets medlem i BEF-nytt nr 3, Christer Skönnerud och hans företag C. Skönnerud Bergarbeten AB.

Min dag började på Södermalm. Min dotter har äntligen fått tag på en pytteliten lägenhet i andra hand på Ringvägen, och jag har hjälpt henne att flytta in. Tack Tina Kauppi, för din insats. Du vet vad jag menar. Jag är en van bilförare , men som den lantis jag är, så kör jag hela tiden fel i Stockholm. Med hjälp av gps:en i mobilen lyckas jag smått nervös ta rätt fil upp på Skanstullsbron. Färden går söder ut. Huvudpersonen och föremålet för mitt besök befinner sig på ett jobb på i Huddinge. Vi har bestämt träff på Högmoravägen 99.

bef-kvartalets-medlem-c-skonnerud-1795

Christers och hans vovve Atlas! Atlas är en glad staffe eller Staffordshire bullterrier som rasen heter. Atlas har inget emot att hänga med husse på jobb.

Ett bostadsområde ska få vägar, vatten och avlopp och det är kommunen som är beställare. Efter att ha irrat runt lite i Huddinge hittar jag äntligen det provisoriska kontoret där Birka Markbyggnad AB håller till. Det är de som leder projektet här.

Jag välkomnas varmt av Christer och hans följeslagare Atlas. Atlas är en Staff på 30 kg. En glatt litet muskelpaket som låter lite som en gris när han hälsar på mig. Så söt! Fiket i Huddinge centrum passar bra för en liten pratstund.

Christer är uppvuxen i Skärholmen i Stockholm men släktrötterna finns i Värmland. Han berättar att han alltid varit i byggbranschen. Som femtonåring började han som lärling hos en mattgrossist. Efter en tid där köpte han firman och fortsatte med mattläggning under flera år. Därefter började han jobba med rivning och betonghåltagning. Efter 15 år i denna bransch tröttnade han till sist på att brottas med betongen. Han började arbeta med bergsprängning.

Det var hans dotters morfar, Hasse Lindroth som fick honom intresserad av branschen. Hasse har varit bergsprängare under sitt yrkesliv och Christer och Hasses bror, Bengt Lindroth, började jobba tillsammans. Mestadels små jobb. Därefter hjälpte Christer GBB, Gnesta Bergbyggare AB i sju år.

Firman C. Skönnerud AB startade han 2001. Idag är de tre stycken anställda. Brorsan Bengt Skönnerud, Fredrik Ajax och Fredrik Ekström. Christer berättar “-Jag kände direkt att detta var rätt bransch för mig. Det här vill jag vara kvar i!”

bef-kvartalets-medlem-c-skonnerud-1784

Den sprillans nya borrvagnen från Sandvik, Dino 400 ska introduceras och provas. Fredrik Ajax testar alla nya finesser och funktioner.

Det har gått spikrakt uppåt. Genom att ta rådet han en gång fick av Hasse, om att satsa på de små jobben, så har framgången inte låtit vänta på sig. Bra tillgång på jobb och hårt arbete har gjort att han idag har tre borrvagnar. Den första köpte han 2010, en Atlas T 15. Därefter en Sandvik Commando. Den senaste vagnen levereras dagen för mitt besök. En Sandvik Dino 400. Christer verkar mycket nöjd med sitt inköp. Han säger -Den här vagnen har mycket bra kapacitet och den kommer att vara up to date i en massa år.

Christer känner sig mycket hoppfull inför framtiden.

– Allt flyter på! – De sista fem åren har varit bra. Bra jobb och bra kontakter. Det är husgrunder, VA och vägar, tunnelförstärkning samt dardajobb och vajersågning.

Christer fortsätter – Det är denna typ av specialarbeten vi gärna håller på med. -För ett par år sedan gjorde vi ett jobb i Kvarnholmen. En gammal mjölfabrik som byggdes om till moderna lägenheter. I Tynninge ska en båthall snart byggas och 700 kubikmeter berg sprängas loss. Arbetet här i Huddinge, Högmora, är ett relativt stort jobb, som pågått i 1 1/2 år och kommer att fortsätta ytterligare 2 år.

bef-kvartalets-medlem-c-skonnerud-1771

Christer tillsammans med Fredrik Ajax på arbetsplatsen för dagen i Huddinge.

Efter ett par koppar kaffe och en trevlig pratstund så åker vi ut till Högmora för att titta på den nya borriggen. Atlas har tålmodigt väntat i bilen och hoppar glatt ur bilen när vi kommer fram. Christer berättar att han köpte honom 2007 och att han är en trogen vän. Vid ett tillfälle besökte Christer Sandviks monter på en mässa och Atlas var med honom. När det var dags att gå, ropade han efter Atlas. Reaktionen från Sandvik lät inte vänta på sig. – Har du döpt hunden till ”Atlas” – Försvinn här ifrån! Givetvis med glimten i ögat. Christer minns tillfället och vi skrattar båda två. Vet inte om jag hört namnet Sandvik på någon hund. Men det kanske skulle fungera:) Jag måste förstås fråga vad BEF har betytt för Christer och hans företag. Han berättar att det är kontakten och den sociala biten som varit viktigast för honom. Att få träffa andra i samma bransch. Att umgås med personer man känt länge men även att skapa nya kontakter. Utbyta erfarenheter och prata om gemensamma intressen. Christer bor idag i Sorunda. Inte så långt från Nynäshamn och nära havet.

bef-kvartalets-medlem-c-skonnerud-1810

Christer och Fredrik Ekström byter några ord vid arbetsplatsen på Högamoravägen i Huddinge. Vatten och avlopp ska fram till fastigheterna och nya vägar ska anläggas.

Förra året återupptog han ett intresse han hade när han var yngre. Han köpte en båt. En daycruiser. Han har haft en fin sommar i den tillsammans med sin Maja. Ibland får båten ligga kvar vid hamnen på Muskö och så tar de en tur på motorcykeln istället. Inga långturer dock. Christer säger att han är för bekväm av sig.

Innan jag ska ta bilen hem till Lidköping denna soliga och vackra fredag så hinner jag fånga Christer och några av hans grabbar på bild. Den nya borrvagnen ska introduceras för Fredrik. A och det är en del nya finesser att lära sig. Man känner att optimismen och framtidstron är stark hos detta gäng. Men livet har inte alltid varit lätt, berättar Christer. Det har varit jobbiga stunder. Han är öppen med att han idag är nykter alkoholist. Han gjorde ett val i livet som har räddat hans liv. Både yrkesmässigt och privat.

Lycka till med allt i fortsättningen, Christer! Tack för att jag fick besöka dig och dina killar. Hoppas att du hittar en större båt också. Jag vet att du letar efter ett lämpligt objekt!
Vi ses snart igen /Anette